Sitruuna-jogurtti Ciambella

sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Ciambella on italialainen perinteinen renkaanmuotoinen kakku.
Se on ihana, korkea, pehmeä ja maukas kakku ja rakastan sitä paljon. Ciambella on täydellinen erityisesti aamulla caffelatteen dipattuna tai tee kupillisen kanssa. Totta kai toimii hyvin myös jälkiruokana!

Viime viikonloppuna oli mieheni synttärit ja leivoin sitruuna-jogurtti ciambellan sen kunniaksi, koska ei ole oikeaa syntymäpäivää ilman kakkua! Ciambella oli herkullinen ja koko asunnon täytti ihana sitruunan tuoksu.





Ciambella on hyvää sellaisenaan mutta voit tehdä sen vielä herkullisemmaksi koristelemalla vaikkapa Nutellalla, zabaione kastikkeella tai hillolla.

HUOM: reseptissä käytän italialaista leivontakuivahiivaa, joka toimii sellaisenaan. Jos käytät suomalaista kuivahiivaa, seuraa sen käyttöohjeita. 

Ainekset:
250 gr vehnäjauhoa
200 gr ruokosokeria
4 kananmunaa
80 gr voita
200 gr jogurttia (itse käytin vaniljajogurttia)
1 sitruuna
1 rkl juoksevaa hunajaa
ripaus suolaa (vain jos käytät suolatonta voita!)
1 ps. kuivahiivaa
tomusokeria koristeena

Valmistus:
Pese sitruuna ja raasta kuori.
Vatkaa kananmunat ja sokeri kermaksi, lisää hunaja, jogurtti ja suola (jos käytät suolatonta voita) sekoittaen. Lisää sitten siivilöity vehnäjauho ja sulatettu voi, vähän kerrallaan.
Lopuksi lisää hiiva ja sitruunankuori. Sekoita hyvin kunnes seos on tasainen.
Voitele uunivuoka ja ripottele vehnäjauholla ja kaada taikina uunivuokaan. Paista 170-asteessa n. 30-40 min. Kokeille kypsyys tikulla.
Anna jäähtyä ja ripottele tomusokeria päälle.

Buon appetito! Hyvää ruokahalua!

 



10 kommenttia:

luimupupu kirjoitti...

Herkullisen näköinen kakku.
Meilläkin tehtiin eilen sitruuna-jogurttikakkua, hieman erilaisella ohjeella jonka alkuperäinen versio oli ranskalaisesta lehdestä.

viv kirjoitti...

Herkullisen näköisiä kuvia! :P Ja varmasti herkullinen kakku. Mä olen syönyt täällä kaupasta ostettua sitruunakakkua mutta tuo on taatusti parempaa. :)

Piparipulla kirjoitti...

@pupu: Kiitos. Millainen se oli sinun kakku?

@viv: no en tiedä, varmasti myös sinun kakku oli herkullinen!

Raidallinen Kilpikonna kirjoitti...

Vaikuttaa ihanalta, taidan kokeilla joku viikonloppuaamu. Aika yllättävä oli tuo hiivan käyttö, itse olisin laittanut leivinjauhetta.

mama kirjoitti...

Voin tuntea nenässäni ihanan sitruunan tuoksun noita kuvia katsellessani :)

Piparipulla kirjoitti...

@mama: Voi kiitos :)

Piparipulla kirjoitti...

@kilpikonna: Italiassa ei käytetä leivinjauhetta niin usein kuten Suomessa. Olen tottunut käyttämään melkein aina kuivahiivaa!
Pitää vain huomata että tuo italialainen kuivahiiva toimii eri tavalla kuin suomalainen hiiva, koska toimii sellaisenaan.

Raidallinen Kilpikonna kirjoitti...

Kiitos lisätiedoista. Taidan pitäytyä leivinjauhoissa, mutta hyvä pitää mielessä, että kuivahiivaa voisi käyttää sen sijasta, jos joskus kävisi niin, että leivinjauhe on loppu. Yleensä se on kyllä toisin päin.

Sitruuna kirjoitti...

Sulle olis haastetta mun blogissa! http://sitruunapisaran.blogspot.fi/ :)

Italialainen leipuri kirjoitti...

Italiassa käytetään yleensä kylläkin "lievito per dolci" joka on Suomessa leivinjauhetta. Mikäli kakussa on happamia aineita (jogurttia, raejuustoa, piimää, yms) silloin käytetään ruokasoodaa. Kaikissa ciambellan resepteissä nostatusaineena käytetään "lievito per dolci", eli leivinjauhetta (valkoista ja hienoa jauhoa). Kuivahiivan käyttö on hieman outoa Italiassakin. Italian "lievito" sana on Suomen "hiiva", joten lieneekö tämä käännösvika? Leivinjauhe on siis englanniksi baking powder, joka on italiaksi lievito per dolci.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Piparipulla :: Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino