Pan dei Morti - Kuolleiden leipä

torstai 31. lokakuuta 2013

Syksy Italiassa tuo montaa hyvää ruokaa kuten sienirisoton, polentan, truffelit, cassoeula, ihanat appelsiinit ja viinirypäleet... ja Pan dei Morti.

On meidän perinne juhla Giorno dei Morti 2. marraskuuta, eli Kuolleiden Päivä, joka on muistojuhla. Me Italialaiset olemme uskonnollisia ja taikauskoisia ihmisiä, joten nämä vanhat perinteet (jotka olivat olemassa jo Rooman aikohin) ovat edelleen tosi tärkeitä.

Pan dei Morti on alunperin pohjois-Italiasta, erityisesti Milanon alueelta. Se on wanha resepti jota valmistettiin ja syötiin kuolleita sukulaisia ja rakkaita muistellen. Nykyaikaan on vielä yleistä laittaa Pan dei Morti ruokapöytään Halloween-juhlan aikaan.


Vaikka sen nimi on "leipä", se on oikeasti tummia, sitkoisia ja kovia pikkuleipiä. Ne ovat erikoisia leivonnaisia: ovaalin muotoinen pikkuleipä, ripoteltu tomusokerilla, joka sisältää monta mielenkiintoista maustetta kuten kanelia, viiniä, fiikusta, kaakaota, manteleita, pinjansiemeniä, rusinoita, muskottipähkinää.


En ole koskaan leiponut Pan dei Morti itse, mutta resepti on helppo löytää netistä! Otin reseptin italialaiselta nettisivusta (täältä), jossa on myös selkeitä kuvia koko prosessista.


HUOM: reseptissä käytetään italialaista leivontakuivahiivaa, joka toimii sellaisenaan. Jos käytät suomalaista kuivahiivaa, seuraa sen käyttöohjeita. 

Perinteisessä reseptissä käytetään Vin Santoa, mutta voitte käyttää joku vastaava makeaa jälkiruokaviiniä sen tilalla.

Tässä ohjeet Suomen kielellä, jos haluatte tehdä itsellenne Kuolleiden Leipää tänä Halloweenina :)

Ainekset (n. 16 kappaletta):
250 gr vehnäjauhoa
6 kananmunan valkuaiset
300 gr sokeria
120 gr rusinoita
400 gr kuivia keksejä (Savoiardi olisi paras valinta)
100 gr Amaretti keksejä
120 gr manteleita tai pinjansiemeniä
1 teelusikka kanelijauhetta
50 gr kaakaojauhetta
ripaus muskottipähkinää
120 gr kuivattuja fiikuksia
100 ml Vin Santoa tai jälkiruokaviiniä
10 gr kuivahiivaa
tomusokeria


Valmistus:
Laita rusinat kulhoon veden kanssa pehmenemään. Laita uunin lämpenemään 180 asteeseen.
Laita kuivat keksit ja amaretit sähkösekoittimeen, silppua ne hyvin ja siirrä murut tilavaan leivontakulhoon.
Tee samaa mantelien (tai pinjansiemenien) kanssa ja sen jälkeen fiikuksien kanssa. Laita ne kaikki kulhoon. Samaan kulhoon lisää sitten sokeri, vehnäjauho, kaakao, ripaus muskottipähkinää ja kaneli.
Siivilöi rusinat ja laita ne myös kulhoon.
Kaada sitten hiiva, Vin Santo (tai muu viini) vähän kerrallaan ja valkuaiset.
Aloita nyt sekoittamaan kaikki ainekset keskenään käsin, kunnes taikina on kiinteää. Muotoile taikinasta leipämäinen kokonaisuus ja leikkaa n. 90-100 gr viipaleita. Muotoile siivuista ovaaleja noin 1 cm korkeita, 12-15 cm pitkiä ja 5-6 cm leveitä.
Peita uunipelti leivinpaperilla ja asettele pikkuleivät. Paista 180 asteessa 25 min., ripottele tomusokeria niiden päälle ja anna jäähtyä.
Juuri tehdyt Pan dei Morti ovat tosi kovia, joten ne pitäisi tarjoilla muutama päivä paistamisen jälkeen jotta leipästen kiinteys on oikea.

Buon appetito! Hyvää ruokahalua!

0 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Piparipulla :: Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino