Pastamaa

tiistai 7. toukokuuta 2013

Me Italialaiset olemme hulluna pastaan. No, tämä ei tule suurena yllätyksenä...

Söisimme pastaa vaikka joka päivä ja olemme myös äärimmäisen nuukia mitä tulee pastan valitsemiseen. Täytyy olla oikean muotoinen pasta tietyille kastikkeille.


Suomessa (kuten muallakin maailmassa) ei ole kovin tärkeä mitä pastaa käytetään, ja voi hyvin tarjota makaroonia kaiken kanssa, mutta kotimaassani asia ei toimi samalla tavalla.
"Pasta ja kastike pari"-aihe seuraa tunnettuja, kirjoittamattomia sääntöjä, jokainen italialainen tietää ne ja seuraa kuin Piru raamattua. Vitsi, vitsi! En henkilökohtaisesti tunnusta seuraavani mitään sääntöjä koska se tulee luonnostaan, kuten suomalainen tapa sivellä margariiniä leivän päälle.

Esimerkiksi, on "väärin" tarjota lyhyttä pastaa carbonarakastikkeen tai kalan kanssa (paitsi jos kyseessä on tonnikala) ja pientä pastaa kuten makaroonia käytetään vain keittoihin. Tiedän että ateria maistuisi hyvältä kuitenkin, mutta pääasia on ettei se "ei sovi". Tämä konsepti voi kuulostaa perin kummalliselta ulkomaalaisille.

(kuvan lahde: Wikipedia)

Koska Italiassa meillä on niin laaja pastavalikoima, voi olla vaikeaa löytää sopivan tyyppinen pasta kun pitäää mielessä kolme asiaa: pituus, muoto ja koostumus. Tässä on kätevä suomenkielinen sivu pastan tyyppeistä: linkki.

Peukalosääntönä mainittakoon: mitä paksumpi kastike, sitä paksumpi tulisi pastankin olla.

Tässä vielä muutamia esimerkkejä kastike-pasta pareista (katso pastan kuvia klikkaamalla nimejä):
  • Ruokaisiin kastikkeisiin joissa on tomaattia ja lihaa on parempi käyttää rihlattua pastaa kuten penne rigate, johon kastike tarttuu hyvin.
  • Kala- tai äyriäiskastikkeeseen pitkä pasta sopii, kuten spaghetti tai linguine. Jos kastikkeessa on tonnikalaa tai miekkakalaa, niin myös lyhyt pasta voi sopia.
  • Lyhyt pasta kuten penne tai maccheroni (jotka ovat eri asia kuin suomalainen makarooni) sopii hyvin kasviskastikkeiden kanssa, joissa on esim. paprikaa, kesäkurpitsaa, munakoisoa, artisokkaa jne.
  • Bavette, trenette ja linguine ovat erinoimaisia kermaisten kastikkeiden ja peston kanssa.
  • Paksut pitkät pastat kuten bucatini ja ziti  sopivat mausteisten ja täyttävien kastikkeiden pariksi, munakoiso, pekoni jne (esim. amatriciana kastike).
  • Myös penne rigate on täydellinen pari tomaattipohjaisiin, mausteisiin kastikkeisiin, esim. arrabbiata sauce.
  • Farfalle menee yleensä hienostunut ja kermaisten kastikkeiden kaverina, kuten lohi-, kinkku- tai sienikastikkeet.
  • Fusilli on parhaimmillaan yksinkertaisten, puhtaiden makujen kanssa, kuten tomaatit ja vihannekset.
  • "Läskit" pastat kuten rigatoni ja tortiglioni sopivat parhaiten vahvanmakuisiin kastikkeisiin, joissa liha on pieninä paloina.
  • Spaghetti sopii yhteen yksinkertaisen tomaattikastikkeen kanssa (kuten puttanesca kastike) tai kermaisten (esim. carbonara), tai jopa vain öljyn ja peperoncinon kanssa.
Koska yritän seurata näitä sääntöjä, meidän keittiön kaappi on pullollaan puoliksi käytettyjä pastapussukoita odottamassa "sitä oikeaa". Kyseinen kaappi kulkee taloudessa nimellä "Pasta Hautuumaa" :D

Älä anna tämän valtavan listan pelästyttää, tärkeintä on nauttia pastasta omassa kodissa, omassa rauhassa ja omilla säännöillä...


... mutta kaiken hyvän ja pyhän nimessä, älä laita siihen ketsuppia!!

23 kommenttia:

Raidallinen Kilpikonna kirjoitti...

Hih, pasta on pasta! Se on vain niin hauska ajatella, että eri pastat sopii paremmin toisien makujen kanssa, kun kuitenkin samasta aineesta tehdään, ero on vain muodossa. :) Mutta minähän saatan juoda punaviiniä kalan kanssa.

Jenna kirjoitti...

Vau, todella mielenkiintoista asiaa! :) Täytyy palata tähän listaukseen, kun seuraavan kerran teen pastaruokaa. Vaikka minusta silti tuntuu, että teen seuraavan pastaruokani, oli se mikä tahansa, suosikkini fusillin kera. :D

Raidallinen Kilpikonna kirjoitti...

Ja vielä anteeksi, tarkoitukseni ei ollut olla nokkava eikä koppava, ja taisin onnistua molemmissa. Hauska juttu! Uusia ajatuksia minullekin miksi valita mitäkin pastalajia, fiilispohjaltahan sitä yleensä mennään. Ihanaa että Suomessakin saa nykyään jo muutakin kuin spagettia ja makaronia. Ihastuin taannoin Helsinkiläisessä ravintolassa Cavatelli-pastaan, mutta sitä en ole mistään löytänyt. :( täytynee tehdä itse. Ja sekin on nykypäivänä hauskaa, että ohjeet löytää youtubesta (jos on tuuria).

Piparipulla kirjoitti...

@Jenna: Kivaa että juttu oli mielenkiintoinen :)
Minäkin rakastan fusilleja, ne ovat minun lempipasta pennen rigaten kanssa!
Laitatko usein pastaa?

Piparipulla kirjoitti...

@Kilpikonna: Ei tarvitse pyytää anteeksi, sinun kommentissasi ei ollut mitään pahaa :)

Ja en haluaa "opettaa" kenellekään miten pasta syödään. Postaukseni tarkoitus on vain kertoa teille jotain italiaisesta ruokakulttuurista josta et välttämättä tiedätte.

Uskon että, lopun lopuksi, ei ole olemassa "yksi oikeaa tapaa" syödä pastaa, vaan jokainen nauttii miten hänelle sopii :)

Lidl:sta usein löydän erikoiset pastat, kuten nämä:
http://www.lidl.fi/cps/rde/xchg/SID-FE4E259A-B385EAF1/lidl_fi/hs.xsl/4182_23029.htm

mama kirjoitti...

Meillä suomalaisilla on tässä asiassa vielä paljon oppimista! Onneksi en kuitenkaan tuohon ketsupin käytön perisyntiin ole koskaan syyllistynyt :)

HuggyHare kirjoitti...

Minä jo mietinkin mitä hiton virkaa on kymmenellä eri muotoisella pastalla :D

Aija kirjoitti...

Ihan mielenkiinnosta, käytätkö suomalaista vai italialaista pastaa? Mielestäni täällä Italiassa vehnäjauho ja siis pastakin maistuu paremmalta. Suomessa taas perunat ovat ehdottomasti maukkaampia mielestäni.

Yksi paikallinen tuttava juuri vähän aikaa sitten kertoi kuinka jotkut ulkomaalaiset lapset laittavat pastaan ketsuppia, sehän on kamalaa. Tunnustin itsekin tehneeni niin, hih. Oma lapsi sen sijaan syö pastan koulussa joko biancana tai tomaattikastikkeen kanssa, ei ketsuppia. On oppinut tavoille aikoinaan päiväkodissa. :-)

Anonyymi kirjoitti...

Onpas sinulla ihana ja mielenkiintoinen blogi!:) Jään varmasti vakiolukijaksi.

vuorotellen Italiassa kirjoitti...

Tämä oli hyvä kirjoitus:-) Kävin aiheesta monta pitkää ja haastavaa keskustelua Italian viikkojeni aikana enkä oikein ymmärtänyt kaikkea, kieli kun oli Italia.

Jenna kirjoitti...

Minä olen vasta hiljattain alkanut tykkäämään koko pastasta, sillä lapsena meillä äiti ei ikinä tehnyt pastaruokia. Ainoa lapsuudenkokemus taisi olla koulun makaronilaatikko! Tämä on ihan uuden opettelemista, vielä reilu vuosi sitten kuvittelin että makaronilaatikko ja spagetti bolognese ovat ainoita pastaruokia koko maailmassa. :D Nykyään koitan tehdä jotain pastaa kerran viikossa-kahdessa. Mukava, että täältä sinulta saa hyviä vinkkejä niihin! :)

Päivi / Kokkeillaan kirjoitti...

Ihana postaus, Piparipulla! Olen näitä vinkkejä jostain aiemminkin lukenut, ja hyvä oli taas kerrata asiat. Ja ketsuppi...kääk, tunnustan ruutanneeni :)

Piparipulla kirjoitti...

@mama: Hyvä mama! :D

Piparipulla kirjoitti...

@HuggyHare: No, myönnän että ne ovat liian monta! Kun itse käytän yleensä vain 5-6 eri tyyppiä :P

Piparipulla kirjoitti...

@Aija: Täällä Suomessa ostan suomalaista pastaa, joka on kuitenkin tavallisesti valmistettu Italiassa. Se maistuu hyvältä, vaikka sen koostumus joskus ei ole kovin korkeanlaatuinen.

Olen nähnyt Barilla pastaa kaupassa, joka on hyvin tunnettu merkki Italiassa, mutta minun mielestäni se on aika kallista.

En koskaan laita ketsuppia pastaan, MUTTA laitan makaroonilaatikon päälle! Siinä se maistuu hyvältä ja sopii!!

Piparipulla kirjoitti...

@anonyymi: Kiitoksia ja tervetuloa! ^^

Piparipulla kirjoitti...

@Sirpa: Kiitos! Hahaha Italiassa aina puhutaan ruuasta, eikö niin? Se on meidän lempiaihe (toinen on jalkapallo...)

Piparipulla kirjoitti...

@Jenna: Hienoa, että pääset tutustumaan isoon pasta-maailmaan :)
Mikä on sinun lempipasta, tähän asti?

Piparipulla kirjoitti...

@Kotiharmi: Voi kiitos! Minun mielestäni ketsuppi sopii paremmin ranskalaiden perunoiden kanssa.

Unknown kirjoitti...

Opettavainen postaus ja pirun kiva lukea jotain tällaista :) En ole oikeastaan ajatellut sen kummemmin koskaan asiaa, mutta tiedän toki, että niillä on virkansa :D Hieno juttu!

Piparipulla kirjoitti...

@Sanna: Kiitos ja kivaa, että tykkäsit :)

Unknown kirjoitti...

Kiva lukea pastajuttuja :)
Ilmeisesti tässäkin on alueellisia eroja, koska carbonaran kotikaupungissa se on ihan perinteisesti useinkin lyhyen pastan kanssa (esim. rigatoni tai mezze maniche)

Piparipulla kirjoitti...

@Elisa: Aika mielenkiintoista!
Italiassa olen aina syönyt carbonaraa spaghettien kanssa. Täällä Suomessa olen kokeillut myös lyhyen pastan kanssa, ja se maistui hyvältä kuitenkin :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Piparipulla :: Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino