Voi voi kaalilaatikko!

sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Meidän talossa minä laitan ruokaa 90% ajasta, ja se on tavallisesti italialaista ruokaa. En tee suomalaista, paitsi joskus jauheliha- tai nakkikeittoa.

Mieheni tekee siis kotimaisia herkkuja kuten pullia, riisipuuroa, uunimakkarat kasvispedillä (hienostunut nimi makkaroille ja ranskalaiset) ja erityisesti erilaisia laatikoita. Siksi kutsun hänet laatikkomieheksi :P

Hänen bravuurit ovat makaronilaatikko ja, kuten tässä postauksessa, kaalilaatikko. Aluksi olin epäileväinen, se kuulosti oudolta... mutta se maistui yllättävästi hyvälle! Nyt rakastan kaalilaatikkoa :)


Vaikka kaikki suomalaiset varmasti tietävät miten kaalilaatikko tehdään, laitan kuitenkin reseptin.

Ainekset (4-6 annosta):
400 g jauhelihaa
n. 2 kg kaali
1 sipuli
1 dl puuroriisiä
2 lihaliemikuutiota
purkki kermaa
rypsiöljyä tai oliiviöljyä 
suola
valkopippuri & mustapippuri


Valmistus:
Silppua kaali ja laita se kiehumaan hiljakseen ½:n litraan vettä lihaliemi kuutioiden kanssa.
Paista jauheliha sipulin kera pannulla, mausta teelusikallisella suolaa ja ripauksella musta- ja valkopippurilla. Kun kaali on pehmennyt (n. 10-15 min riippuen vuoden ajasta) sekoita jauheliha ja kaali, lisää myös riisi. Älä heitä kaalin keitinvettä hukkaan!

Laita seos uunivuokaan ja lorauta kerma sekä kaalin keitinvesi päälle. Tasoita pinta mahdollisimman tasaiseksi. Laita uuniin 200 asteeseen 15 minuutiksi, jonka jälkeen laske uunin lämpötila 150 asteeseen ja peitä vuoka kannella. Anna laatikon hautua uunissa 1½-2½ tuntia.

Buon appetito! Hyvää ruokahalua!

14 kommenttia:

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Joo, kasviksia ne ranskalaisetkin on. Hyvin nimetty :-)

Niina the Panda Bear kirjoitti...

En ole vieläkään tehnyt kaalilaatikkoa itse :D Tosin mies valittaa, että se haisee pahalle, niin en ole viitsinyt edes aloittaakaan. Mutta tämä näyttää taas kerran tosi hyvälle :3

Piparipulla kirjoitti...

@herra Vipunen: Kerron miehelleni, hän keksi nimen :P

Piparipulla kirjoitti...

@Niina: Mmmm no, minun mielestäni kaali ei haise niin pahalta. Keitetty kukkakaali haisee enemmän!! >.<

Salla kirjoitti...

Kaalilaatikkoreseptejä on varmasti yhtä monta kuin tekijääkin! Olen todistanut työpaikoilla monta hyvää kaalilaatikon valmistustavoista syntynyttä tappelua. ;)

Meillä kaalia ei keitetä, eikä laatikossa ole ikinä kermaa. Mukana pitää olla jotain makeaa - siirappi on perinteinen, jotkut käyttävät hunajaa, minusta vaahterasiirappi antaa kivan vivahteen. :) Oletko kokeillut mausteena meiramia?

SatuMaria kirjoitti...

Kaalilaatikko, voi nam! Täytyykin väkertää tota viikolla :)

Piparipulla kirjoitti...

@Salla: Wow en tiennyt että on olemassa niin monta eri versiota! En koskaan käyttänyt meiramia, mitä se on? Miten sitä käytetään?

Piparipulla kirjoitti...

@SatuMaria: Teetkö usein kaalilaatikon?

HuggyHare kirjoitti...

Minunkin on pitänyt tehdä kaalilaatikkoa, mutta jotenkin olen aina pitänyt sitä hirmuisen työläänä ruokana. En ole kuullutkaan, että kermaa kaalilaatikkoon, mutta se oli varmasti oikein maukasta!

Ehkä ensi kerralla ostan kaupasta kaalia ja teen laatikon, terveellistä ja maukasta kotimaista ruokaa vaihteeksi.

Salla kirjoitti...

Meirami taitaa olla italiaksi maggiorana, http://it.wikipedia.org/wiki/Origanum_majorana . Kaalilaatikon lisäksi sitä laitetaan Suomessa usein hernekeittoon, olen nähnyt sitä aika monissa italialaisissakin ruoissa :)

Piparipulla kirjoitti...

@HyggyHare: Kermaa toimii tosi hyvin kaalilaatikkoon, se maistuu hyvältä! Kaalilaatikko on hieno suomalainen ruoka.

Piparipulla kirjoitti...

@Salla: Ahh maggiorana!! Nyt tiedän :P
Italiassakin käytetään aika usein, erityisesti rannikoilla, mutta en itse koskaan käyttänyt sitä ruuanlaittoon.

Huli/Meanwhile in Longfield.. kirjoitti...

Kaalilaatikko on kyllä tosi herkullista! Kuten myös kaalikääryleet ja kaalikeittokin. :P

Piparipulla kirjoitti...

Kyllä! Haluasin joskus laittaa myös kaalikäärylet!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Piparipulla :: Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino