Maukas italialainen jouluruoka

tiistai 18. joulukuuta 2012

Italiassa, kuten muissa maissakin, joulu on vuoden tärkein juhla ja se huomaa ruokapöydästä!

Monet italialaiset, erityisesti Etelä-Italiassa, laittavat suuren aterian jouluaattona, meidän "cenone" jossa syödään paljon kalasta valmistettuja ruokia ja 25. joulukuuta on toinen iso lounas, "pranzo di Natale". Molemmissa ateriossa on aika monta ruokalajia, 2-3 antipastoa, 1-2 primoa, 1-2 secondoa, erilaisia lisukkeita, salaatteja, juustoja, hedelmiä, taateleita ja pähkinöitä, kahvi ja jälkiruuat. Ja kaikki tarjoillaan suurina annoksina sekä hyvän viinin ja spumanten kera. Joten ateria ei ole hetkessä ohi.

Toisin kuin Suomessa, jossa kaikki syövät aina samoja asioita (joulukinkku ja laatikot), Italiassa jouluateriaan vaikuttaa missä osassa Italiaa olet.
Antipasto voi olla esim. erilaisia kinkkuja (parmakinkku, coppa, pancetta jne), pasteijoita, maksapatee, kylmäsavulohi, oliiveja ja muita vihanneksia. Primo on usein hyvä risotto, pasta, keitto tai lasagne. Secondo on aina runsas liharuoka, yleensä sianliha, esim. Milanossa (Lombardia-alueella) syödään cotechino linssien kera tai paistia.


Cotechino ja linssejä.

Italiassa joulun pääherkkuja on 3: panettone, pandoro ja torrone, jotka ovat aina kaikissa Italian jouluisissa ruokapöydissä. 


Panettone on alunperin Lombardiasta, se on aika iso kakku joka sisältää rusinoita ja kuivattuja hedelmiä. 


Veronalainen pandoro (oma suosikki) on pehmeä, pitkä, tähdenmuotoinen kakku johon laitetaan tomusokeria päälle. 


Torrone on tehty hunajalla ja manteleilla, ja voi olla myös suklaalla kuorrutettu.

26. joulukuuta Santo Stefanon (pyhimys) päivänä syödään kaikki edellispäivien tähteet :P


Mukavaa joulun odottamista!

12 kommenttia:

viv kirjoitti...

Aivan ihanan näköisiä herkkuja! :P

Mirka kirjoitti...

Nam! Kyllä kelpaisi myös meidän joulupöytään ;)!

SatuMaria kirjoitti...

Onpas sulla makoisan mukava blogi ja kiitos vierailusta mun blogissa :)

Piparipulla kirjoitti...

@viv: Joo ne ovat tosi hyviä! Lisään sinun blogin omalle listalle :)

Piparipulla kirjoitti...

@Mirka: Voisit laittaa joskus joulunruokaa italialaiseen tapaan :P

Piparipulla kirjoitti...

@SatuMaria: Kiitos kiitos!

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Olihan hauska lukea Italian joulupöydistä. Kyllä on herkkuja!

Piparipulla kirjoitti...

@Ankeris Vipunen: Kiitos! Onko teillä perinteistä suomalaista ruokaa jouluna, vai jotain aasialaista? Tiedän että rakastat aasialaista ruokaa.

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Menen valmiisiin pöytiin aina jouluksi ja siellä on aina tarjolla perinteisiä suomalaisia. Tykkään niistä kyllä kovasti, mutta joskus olisi hauska tehdä itsekin jouluruoat omaan tyyliin.

Piparipulla kirjoitti...

@Ankerias Vipunen: Ymmärrän. Minäkin aina menen valmiisiin pöytiin jouluksi, haluaisin joskus laitta ruokaa itse, esim. italialaista ruokaa :P

Anna Ferrante kirjoitti...

Olipa tässä osuva kuvaus italialaista jouluruuista! En ole itse varmaan ikinä ollut täydempi kuin poistuessani italialaisesta joulupöydästä (tai uudenvuoden il cenonen jälkeen...)
Minusta siinä on jotain vapauttavaa, että Italiassa jokainen voi laittaa jouluna mitä tykkää, eikä kuten Suomessa, jossa kaikki kilvan vääntävät niitä samoja laatikkoja ja rosolleja (hyviä tosin nekin!).

Piparipulla kirjoitti...

@Anna: Kiitos kommentistasi!
Nii, minäkin huomasin että Suomessa jouluruoka on aina sama kaikille suomalaisille. Se olisi parempi vaihtaa, joskus pastaa, joskus lasagnea tai joitan kalalla tehtyä :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Piparipulla :: Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino