Tutti a tavola!

keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Ruoka on valmis! Suurin osa teistä varmasti jo tietää että Italiassa ruoka-aika on ehkä koko päivän tärkein hetki. Mutta miten italialaiset pöytätavat eroavat suomalaisista? Eroja on aika paljon.


Ensi haluan vain sanoa että kirjoitan asiasta omasta kokemuksesta Pohjois-Italiaisessa perheessä. Voi olla että etelässä asiat ovat vähän erilaisia kuten olen itse tottunut.

Aloitetaan aamusta. Italialaisilla on aina kevyt ja nopea aamiainen, kotona tai baarissa (meidän kahvila). Tavallisesti juomme kahvia, cappuccinoa, caffellattea tai teetä ja syömme jotain pientä kuten keksejä ja croissantit. Emme syö suolaista ruokaa aamulla. Tärkeä asia on että me juomme kahvia, cappuccinoa ja maitoa vain aamiaisena tai iltäpäivällä, ei koskaan aterian kanssa. Ruu'an jälkeen kuppi kahvia on sallittu :P

Lounas ja illallinen ovat molemmat tärkeät ateriat, vaikka nykyään työssäkäyvät ihmiset eivät syö enää isoa lounasta (nopea voileipä on suosittu vaihtoehto). Mutta jos ajatellaan kotona syötävää lounasta asiat muuttuvat.
Suomalaiset laittavat ruokapöydälle kaikki ruuat samaan aikaan. Periatteessa italialaiseen ateriaan kuuluvat antipasto (alkuruoka), primo (pääruoka), secondo (toinen pääruoka), juustot, hedelmiä, jälkiruoka ja kahvi. Ja kaikki nämä TÄSMÄLLISESSÄ JÄRJESTYKSESSÄ! Vain lopussa jotkut nauttivat jälkiruoka ennen kahvia tai kahvin kanssa :)
Pitää sanoa että minun perheessä emme koskaan syöneet, paitsi juhlan aikana (esim. Joulu, Pääsiäinen jne), kaikkia "säännöllisiä" ruokalajeja, vaan syömme primo tai secondo ja sitten juustoa leivän kanssa.

Pasta ja riisi ovat aina ja pelkästään primo, me emme syö niitä lisukkeena esim. lihan kanssa. Emme laita ketsuppia pastan päälle emmekä syö lihapullia spaghettien kanssa. Salaatit ovat aina secondon lisukkeet, ja ne ovat yleensä yksinkertaisempia kuin suomalaiset. Salaatin päälle laitamme öljyä, suolaa ja etikkaa (usein balsamietikkaa). Kastikkeet eivät kuuluu salaattiin. Nautimme hyvää leipää ilman levitettä, koska syömme leipää erilaisten juustojen kera. Aterian aikana juomme vettä tai viiniä, joskus limsaa ja olutta jos pöydällä on pizza. Emme juo maitoa eikä kotikaljaa.

Tärkeä asia Italiassa on se että kaikki perheen jäsenet syövät yhdessä ja rauhassa, joten ateriat voivat kestää pitkään, erityisesti juhlan aikana. Lisäksi italialaiset eivät ota omaa annosta itse, vaan yleensä emäntä tai isäntä (tai joku kuitenkin) antaa sinulle lautasen ruokaa ja kysyy haluatko lisää.

Italiassa et voi käydä syömassä milloin vaan, koska ravintoloiden ja pizzerioiden aukioloajat ovat aika kiinteitä: n. 12-14.30 lounas ja n. 19-23 illallinen. Normaalisti kotona italialaiset syövät lounasta klo 12-13 ja illallista klo 19-21.

Ja lopussa: en tiedä kuka keksi tämän säänön, mutta Italiassa ei saisi laittaa parmesaania kalaruokiin... Who cares! Minä aina laitan kuitenkin :D

14 kommenttia:

ArjaMarja kirjoitti...

Hienosti kirjoitettu, oli mieheni kommentti kuin luin neuvosi hänelle. Kaikki maistuu minun supisuomalaiseen suuhun miellään juuri noin, mutta aamulla pitää kyllä saada pieni suolainen tumma leipä juustolla tai kalkkunalla, ja töissä ensimmmäiseksi mikrokaurapuuro, muuten ei päivä ala hyvin.
Hyviä neuvoja seuraavaan matkaan, ei tule näytettyä niin hölmöltä!

Anonyymi kirjoitti...

Hei, tästähän tuli ihan ylpeä olo kun tiesin nuo "säänöt" :). Ihailen aina noita bentoja!

Anonyymi kirjoitti...

Auts, nyt kyllä iski pienoinen paniikki ensi keväästä! Olenhan minä tuon kaiken tiennyt, mutta nyt se jotenkin iski tajuntaan, nuo kaikki säännöt! Itseasiassa viime viikolla Italiassa keskustelin juuri tästä erään ystävän kanssa. kerroin, kuinka turhaudun monesti näiden kaikkien "sääntöjen" keskellä. Ja sitten en lopulta tiedä, miten toimisin. Ystävä sanoi, että tee niin kuin haluat. Mutta en minä halua olla esim ravintolassa joku kummajainen, joka tekee jotain outoa ja jota kaikki tuijottaa ihmeissään. kerroin tämänkin ystävälle,joka taas tokaisi " älä välitä" . Itseasiassa yritin kerran vähän rikkoa rutiineja ja halusin jälkiruoan kanssa kahvin. Italialainen ystävä vielä korosti tarjoilijalle tilaukseni jälkeen, että haluaisin ne todella yhdessä. Ja miten kävi? Ensin tuli pannacotta ja aikojen päästä, pannacotan syömisen jälkeen tuli kahvi:-)

Piparipulla kirjoitti...

@ArjaMarja: Kiitos miehellesi positiivisesta kommentistansa! :)
Minäkin nyt tykkään syödä jotain suolaista aamulla ja juon kahvia suolaisen ruu'an kanssa. Olen vähän tottunut suomalaiseen tapaan.

Piparipulla kirjoitti...

@luimupupu: Haha tiesitkö? Ihanaa! Parjaat siis hienosti kun käyt Italiassa :D
Ja kiitos, olen onnellinen että rakastat bentoja! Teetkö sinäkin bentoja joskus?

Piparipulla kirjoitti...

@Pirpana: No, en voi sanoa että ne ovat "sääntöjä". Ne ovat vain meidän tavat ja käytämme niitä normaalisti joka päivä. Sama juttu on varmasti Suomessakin.
Kun kaverisi sanoi, että tee niin kuin haluat, hän oli oikeassa. Me haluamme opettaa ulkomalaisille miten Italiassa tavallisesti syödään, mutta emme pakota eikä ajattelemme pahaa jos ulkomaalainen vieras tekee toisella tavalla.
Älä siis huolehdi turhaan :)

Girl of the blog kirjoitti...

Entä sitten ravintolassa... syödäänkö italiassa ravintolassa aina kaikki ruokalajit? Ei varmaan aina, mutta onko se yleisempää kuin Suomessa? Sitten mietin joskus myös lounasta. En ole koskaan nähnyt Italiassa ketään syömässä Suomen lounasaikaan.. onko Italian lounasaika eri? Tarjotaanko ravintoloissa lounasta? (itse en ole törmännyt siihen Italiassa 11-14 aikaan, joten siksi kysyn) :)

Piparipulla kirjoitti...

@Girl of the blog: Hyvä kysymys!
Ravintolassa, omasta kokemuksesta, yleensä otetaan ensi antipasto, sen jälkeen primo TAI secondo, ja lopussa kahvi + jälkiruoka.
Jos on juhla, kuten esim. synttärit, me syömme kaikki ruokalajit.
Italiassa et voi käydä syömassä milloin vaan, koska ravintoloiden ja pizzerioiden aukioloajat ovat aika kiinteitä: 12-14.30 lounas ja 19-23 illallinen.
Normaalisti kotona italialaiset syövät lounasta klo 12-13 ja illallista klo 19-21.
Kiitos että kysyit, lisään nämä tiedot postaukseen!

Anonyymi kirjoitti...

Tiedän, että mun pitäisi olla vähän rohkeampi näiden juttujen kanssa. Tunnen vaan itseni usein niin typeräksi ja turhautuneeksi, kun joudun selittelemään, miksi jotain teen. Olen siis monesti Italiassa kotioloissa toiminut omalla tavalla ja joka kerta se on herättänyt kysymystulvan. Mä esim tykkään syödä salaattia yhdessä aterian kanssa, siis esim lihan. En niin, että ensin liha ja sitten salaatti. Ja vieläpä samalta lautaselta:-) Muistan, kun tein tämän ekan kerran. Kommentti oli " hei älä tee noin, ota eri lautanen, miksi teet noin ?". Oli muuten tämä sama tyyppi,joka minulle sanoi, että toimit ihmeessä, niinkuin haluat, kun asiasta keskusteltiin yleisellä tasolla:-) Tiedän olevani liian herkkänahkainen, mutta tuollainen turhauttaa minua todella paljon, usein jopa lähes itkuun saakka.ja tästä pitäisi kyllä päästä eroon. Vielä kun keksisi miten

Piparipulla kirjoitti...

@Pirpana: Minäkin Milanossa söin joskus salaattia lihan kanssa samalla lautasella! Se ei ole niin outoa! Salaatti on tarkoitettu lisukkeeksi eli me syömme secondon kanssa... en koskaan syönyt salaattia secondon JÄLKEEN O___O
No, kuitenkin, minun mielestäni otat asiaa liian vakavasti. Suomessa minä vielä teen/sanon joka päivä asioita että ovat ihan normaalia kotimaassani mutta ovat outoja täällä.
Esim. alussa olin anopin talossa, odotin ja odotin että joku antaisi minulle ruokaa (niin kuten Italiassa tehdään) mutta ei kukaan huomannut... vihdoinkin mieheni sanoi: "No, siinä on perunat. Ota lautanen ja ruoka ite!" :P
Yritän vain nauraa asiasta :P

SuomItaly kirjoitti...

"Älä koskaan laita ketsuppia pastan päälle" ... repetita juvant. :)

Katso tästä linkistä :)

Piparipulla kirjoitti...

@SuomItaly: Kiitos linkistä! ;)

Voisula kirjoitti...

Huh, tästä tuli italiasta ruokaetikettiä! En tiedä onko hyvä vai huono, että meillä ovat ateriakerrat yksinkertaisempia?! Oli tosi hyödyllistä ja kivaa luoettavaa! Kiitos!

Piparipulla kirjoitti...

@Voisula: Se on hyvä asia! En pysty enää syömään monta ruokalaija, yksi riittää :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Piparipulla :: Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino