Lasagne alla bolognese

torstai 15. marraskuuta 2012

Lasagna on yksi parhaimmista italialaisista ruui'sta. Se on historiallinen ruoka, koska syötiin jo Rooman aikana. Silloin Roomalaisten lasagnan versio oli hieman erilainen mutta se on tukipilari josta tuli nykyinen resepti.
 
"Le lasagne sono il piatto delle feste", eli lasagna pidetään juhlaruokana koska se on koko perheen iso, runsas ja täyteläinen ruoka. On olemassa erilaisia lasagnan versiota, mutta minun suosikki on Lasagne alla Bolognese, Emilia-Romagnan alueen merkkiruoka. Muistan kun isoäitini aina teki IHANAA lasagnea Joulun aterialle! Se oli maailman paras lasagne! :)


Alkuperäiseen lasagne alla bolognesen reseptiin kuluu vihreät tuoreet pastalevyt (pinaatilla tehdyt), mutta itse käytin tavallisia kuivia levyjä.

  
Besciamella (eli "juustokastike") on valmistettu seuramaalla näitä ohjeita. Älä tee kastikeesta lii'an sakeaa, muuten se ei riita koko laatikkoon. Omasta kokemuksesta on parempi laittaa vähän enemmän varmuuden vuoksi :)


Ainekset (4 annosta):
250 g kananmuna lasagnelevyä
n. 500 g besciamella
n. 500 g bolognese kastiketta (ragú)
raastettua parmesaania


Ennen valmistusta:
Tee hyvä ja maukas bolognese kastike. Itse käytän: 400 g nauta-sika jauhelihaa, 400-500 g paseerattua tomaattia, 1 iso sipuli, suolaa ja mustapippuria ja rypsiöljyä/oliiviöljyä (voit lisätä myös porkkanaa ja selleriä).
Kuumenna pinnoitetussa kattilassa öljy, lisää sipulit kuullottumaan. Kunnes ne ovat pehmeitä, lisää jauheliha ja murskaa se haarukalla sekoittaen. Lisää suolaa ja pippuria oman maun mukaan ja sekoita. Lisää tomaattikastike ja sekoita hyvin. Anna kastikkeen kehittyä hitaasti kannen alla pienellä lämmöllä (1 tai 2) kunnes liha on imenyt kastiketta ja ragú on tarpeeksi tiivis. Tavallisesti minulla kuluu noin 2 tuntia.
Välillä sekoita ja lisää suolaa ja pippuria oman maun mukaan.


Lasagnen valmistus:
Levitä voideltuun tilavaan vuokaan kerros jauhelihakastiketta ja peitä lasagnelevyillä.
Laita sen päälle sopivan määrä besciamella kastiketta tasaisesti ja sen jälkeen bolognese kastiketta.
Lopussa ripottele parmesaani juustolla ja asettele toinen kerros lasagnelevyä.
Tee vuokaan 3-4 samanlaista kerrosta. Peitä viimeinen kerros besciamella-bolognese kastikkeen sekoituksella. Viimeiseksi ripottele vielä parmesaanijuustolla.
Paista 200 asteessa n. 30 min (seuraa pakkauksen ohjeita), kunnes se on pinnaltaan kauniin ruskea. Anna jähtyä lasagne n. 10 min ennen tarjoilua.

Buon appetito! Hyvää ruokahalua!

20 kommenttia:

Girl of the blog kirjoitti...

En ole tähän mennessä tehnyt itse lasagna alla bologneseä. Kamala puute :) Asia pitää korjata. Kiitos ohjeesta :)

mama kirjoitti...

Joo, mulle kans tätä! Ainekset vaan seuraavalle kauppalistalle ja vesi kielellä odottamaan lopputulosta :)

Heidi kirjoitti...

Mulla on ollut mielessä jo pitkään kokeilla ragua, mutta ehkä kokeilen samoin tein tätä sun lasagnea, näyttää niin herkulle! :)

Piparipulla kirjoitti...

@Girl of the blog: Ole hyvä! Ne ovat tosi helppo tehdä, vaikka se kulostaa vaikealta :)

Piparipulla kirjoitti...

@mama: Hahaha hienoa, kerro sitten millaista siitä tuli!

Piparipulla kirjoitti...

@Heidi: Kivaa, varmasti onnistuu :)

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Lasagne on parasta!

Piparipulla kirjoitti...

@Ankerias Vipunen: Kyllä se on! Oletko tehnyt lasagne joskus?

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Joskus aikoinaan tein tosi useinkin ja söin itseni sitten aina ihan ähkyyn :-/ Nykyäänkin aina silloin tällöin. Aina kun iskee lasagnefiilis.

Maija kirjoitti...

Tulin heti vastavierailulle hienoon blogiisi... Ooh mitä juttuja. Tulen uudestaankin, tuo lasagne menee heti kohta kokeiluun:o)

Piparipulla kirjoitti...

@Herra Vipunen: Joo lasagne on aika "raskas" ruoka, ei kannatta syödä liika muuten kadut :D

Piparipulla kirjoitti...

@Maija: Moi ja kiitos vierailusta! :)
Kivaa että haluat laittaa lasagnea, toivottavasti maistuu ^^

ArjaMarja kirjoitti...

Tätä olen odottanutkin! Mutta miten vaan saat vuokaan mahtumaan noin monta kerrosta, minulla kun kuohuu jo kolmen levykerroksen jälkeen ylitse.
Vastaan haaseeseenkin kunhan taas ehdin hellan ja koneen ääreen paremmalla ajalla.

Piparipulla kirjoitti...

@ArjaMarja: Minulla on 23x19x8 cm lasivuoka, se ei ole kovin isoa mutta siihen mahtui noin 4 kerrosta. Eli, laitoin 3 lasagnelevyä jokaisessa kerroksessa.

Kotiharmi kirjoitti...

Kiitos ohjeesta, Piparipulla! Olenkin odotellut, että milloin tämä tulee :) Ragun hauduttaminen pitkään tuo siihen varmasti hyvän maun. Kokeilen lasagnea sinun ohjeellasi!

Piparipulla kirjoitti...

@Kotiharmi: Ole hyvä! Ragú on paras kun annetaan se hautua tosi hitaasti 2 tai enemmän tuntia.

happyshoe kirjoitti...

Hei!

Olen tehnyt lasagnen ohjeesi mukaan nyt kolme kertaa, ja täytyy sanoa, että tämä on TODELLA HYVÄÄ! Itseasiassa tästä tuli paljon parempaa kuin monissa italialaisissa ravintoloissa. Kiitos paljon!

Oletko ajatellut laittaa jotain hyvää pizzareseptiä tänne joskus? :)

T. H

Piparipulla kirjoitti...

@happyshoe: Moi!
Olen onnellinen että lasagne onnituivat ja maustivat hyviltä! Kiitos paljon :)

Kyllä laitan pizzaohjeet jossa vaiheessa. Oletko kokeillut muita reseptejä minun blogista?

happyshoe kirjoitti...

Joo, olen tehnyt blogistasi tuon samantyylisen ragun kuin lasagnessa eli pasta bolognesen. Se oli myös tosi hyvää, ja muu perhe diggasi myös sitä todella paljon. Löysin blogisi vasta vähän aikaa sitten, kun metsästin täydellisen lasagnen reseptiä, ja tarkoituksena on kokeilla myös muita reseptejäsi.

Olisi tosi kiva, jos laittaisit joskus myös pizzan reseptin, sillä itse osaan tehdä vain "suomalaisen 70-luvun sikailupizzan" :-D Näin ollen haluaisin oppia tekemään pizzan italialaiseen tyyliin, jossa hyvä pohja, tomaattikastike ja juusto yhdistyvät unohtumattomalla tavalla! :)

Piparipulla kirjoitti...

@happyshoe: Bolognese kastike jonka aina teen on tosi yksinkertainen, alkuperäisessä reseptissä on enemmän aineksia! :P

Suomessa pizza maistuu erilaiselta kuin Italiassa koska käytetään eri ainekset, erityisesti pizzan päällä... eri juusto (raaste, mozzarellan tilalla), kinkku (emme käytä suikaleita Italiassa), tomaattikastike jne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Piparipulla :: Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino