Besciamella eli valkokastike

lauantai 3. marraskuuta 2012

Besciamella, eli valkokastike, on yksi tärkeimmistä ranskalaisen keittiön kastikkeista jota käytetään paljon italialaisiin ruokiin. Lasagne, cannelloni, erilaisia pastalaatikoita ja timballo ovat ruu'at joihin ehdottomasti kuuluu valkokastike.


Suomessa asuessani olen monta kertaa huomannut että kun tekevät lasagnea, aina suomalaiset lisävät juustoraastetta tai kermaa valkokastikkeeseen, siis sen nimi muuttuu juustokastikkeeksi. Se on varmasti maku asia, mutta minusta se kuulostaa aika oudolta. Koska alkuperäinen resepti ei sisällä juustoa ja myös koska lasagneen laitetaan jo kuitenkin runsaasti parmesaanijuustoa.
Italialainen ei koskaan laittaisi juustoraastetta valkokastikkeeseen :P

Besciamellaan kuluu vain vehnäjauho, maito, voi, suola, pippuri ja muskottipähkinä.
Kirjoitan tähän besciamellan reseptin jonka olen oppinut äidiltäni :)

Ainekset:
60 g voita
50 g vehnäjauhoa
1/2 l maitoa
1/2 tl muskottipähkinää
ripaus suolaa
ripaus pippuria

Valmistus:

Sulata voi kattilassa.

Lisää vehnäjauho hitaasti pienellä lämmöllä jatkuvasti sekoittaen.

Kaada sitten lämmin maito vähän kerrallaan koko ajan vispaten, anna hautua n.10 minuuttia kunnes kastike on sopivan sakea.
 Mausta kastike suolalla, pippurilla ja muskottipähkinällä.

Tulossa: Lasagne alla bolognesen resepti.

Buon appetito! Hyvää ruokahalua!

8 kommenttia:

Kotiharmi kirjoitti...

Minäkin olen aina laittanut juustoa lasagnen maitokastikkeeseen, kun aina niin on neuvottu tekemään :) Seuraavalla kerralla en laitakaan. Käytätkö aina lasagnessa parmesaania? Jään odottelemaan lasagneohjettasi...

Piparipulla kirjoitti...

@Kotiharmi: Varmasti lasagne maistuu hyvältä myös juustokastikkeen kanssa!
Kyllä, tavallisesti Italiassa aina laitetaan parmesaanijuustoa lasagneen.
No, me käytämme parmesaania jossa paikassa :D

Heidi kirjoitti...

Kaunis kuva :) Ihanat värit tuossa pyyhkeessä.

Minäkin jään innolla odottamaan lasagnereseptiäsi. Osaan tehdä monen mielestä todella hyvää lasagnea (siihen kastikkeeseen tulee juustoa, hih), mutta olisi kiva kokeilla välillä jotain muuta. Seuraavalla kerralla kokeilen ehdottomasti sinun valkokastikkeellista versiota! :)

Piparipulla kirjoitti...

@Heidi: Joo tosi kaunis kuva... mutta se ei ole oma! XD Googlesta otettu haha.
Jos sinun lasagne onnistuu ja perheesi tykkää, sitten se ei ole tärkeää onko valkokastike tai juustokastike. Tärkein asia on se että ruoka maistuu hyvältä :)
Ajattelin kirjoittaa minun lasagnen reseptin joskus ensi viikolla.

ArjaMarja kirjoitti...

Jään odottomaan lasagne ohjettasi. Itselläni se aina epäonnnistuu ja pursuaa yliäyräiden vaikka kuinka jätän tilaa. Italiassa saa sellaista ihanaa monikerroksista lasagnea, mitä en ole muualla nähnyt ja maistanut.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä mun viesti ei nyt liity mitenkään tähän kastikepostaukseen, mutta haluaisin kysyä sinulta vähän vinkkejä. Minähän olen lähdössä ensi vuonna vähän pidemmäksi aikaa Italiaan ja sinä aikana on erään ystävän tyttären synttärit ja haluaisin järjestää hänellä jonkinlaiset yllätysjuhlat ja nyt pähkäilen, mitä tarjottavaa sinne tekisin. Haluaisin, että siinä olisi kuitenkin vähän jotain suomalaisille juhlille tyypillistä syötävää. En kuitenkaan haluaisi käyttää uunia, sillä en ole vielä kovin tuttu kaasu-uunin kanssa. Jotain olen jo ajatellut, mutta kaipaisivat vielä jotain seuraksi: coctailtikkuja itse koristelluin tikuin. Tikuissa olisi juhlakalun nimi, mutta mitä niihin voisin laittaa syötäväksi? Sitten ajattelin tehdä pestoperunasalaattia ja ehkä lihapullia. Mutta mitä muuta? Olisiko sinulla esim, joitain hyviä salaattivinkkejä, joista eivät italialaiset täysin kauhistuisi? Suomessa niin tyypillinen voileipäkakku on poissa laskuista, sillä sitä tein edellisiin juhliin. Löytyykö muuten Italiasta valmiita kakkupohjia?

Piparipulla kirjoitti...

@Pirpana: sinun kysymys on vaikeampi kuin ajattelin :D
Juhlan ruoka Italiassa on aika erilainen kuten Suomessa. Laitan sinulle sähköpostiviestin koska varmasti vastaus ei mahdu kommentin laatikkoon :)

Piparipulla kirjoitti...

@ArjaMarja: Lasagnekin joskus voi olla hankalaa tehdä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Piparipulla :: Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino