Risotto alla milanese jauhelihalla

sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Risotto on Pohjois-Italian keittiön sydän.

Kuten kerroin tässä postauksessa, Milanon merkkirisotto on Risotto alla Milanese. Risotto alla Milanese on alunperin tehty kuullottamalla silpottua sipulia ja härän luuydintä voissa, lisämällä Carnaroli riisiä ja sen jälkeen valkoviiniä; risotto keitetään hitaasti lihaliemessä, lisätään sahramia puolivalissä ja parmesaani ja/tai voita lopussa ennen tarjoilua.
On olemassa paljon erilaisia versioita, esim. kurpitsa, salsiccia (meidän makkara), sieni, parsa, gorgonzola (meidän IHANA sinihomejuusto) ja sammakko.

Täällä Suomessa makkarat ovat tosi erilaisia kuin kotimaassani, joten laitan Risotto alla Milanese jauhelihalla ja se maistuu hyvältä. Joskus keitän sen sienien kera (herkkusieniä tai herkkutatteja).


 Minun resepti eroaa alkuperäisestä reseptistä kun itse en käytä voita, vaan öljyä :)



Ainekset (2 annosta):
200 g risottoriisiä (itse aina käytän Risella Risottoriisiä)
200-300 g nauta-sikajauhelihaa
1 lihaliemikuutio
1 ps (n. 1/2 g) sahramia
1 silpottu sipuli
rypsiöljyä (tai oliiviöljyä)
parmesaanijuustoa 
suola & pippuri

Valmistus:
Kiehauta vesi kattilassa ja lisää veteen lihaliemikuutio. Kuumenna pinnoitetussa kattilassa öljy, lisää sipulit kuullottumaan. Kunnes ne ovat pehmeitä, lisää jauheliha ja murskaa se haarukalla sekoittaen. Lisää suolaa ja pippuria oman maun mukaan ja sekoita.
Mittaa joukkoon riisi. Sekoita ja anna riisien kuullottua pari minuuttia (riisi tulee läpikuultavaksi).
Lisää lientä sen verran että riisi peittyy ja sekoita. Sulata sahramijauhe pienessä määrässä lientä, pyöräytä ja kaada sen kattilaan.
Lisää kauhallinen (noin 1 dl) kiehuvaa lientä kerrallaan risottoon. Kun neste on imeytynyt, lisää taas kauhallinen lientä, jatka kunnes kaikki neste on käytetty ja riisi on juuri ja juuri kypsää. Aikaa kuluu noin 20 minuuttia. Tarkista maku. Mausta suolalla ja pippurilla.
Jos haluat, voit nyt lisätä parmesaanijuustoa ja ruokalusikallisen voita sekoittaen.
Ota kattila pois hellalta, peitä kannella ja odota pari minuuttia ennen tarjoilua. Ripottele pinnalle raastettua parmesaanijuustoa.

Buon appetito! Hyvää ruokahalua!

7 kommenttia:

mama kirjoitti...

Kuulostaa hyvältä! Tämä menee kyllä kokeiluun :)

ArjaMarja kirjoitti...

Kaipasinkin sinun reseptiäsi, kun hain tuota omaa versiotani varten vihjeitä, miten tämä herkku tehdään. Pitää ilman muuta kokeilla tätä.

Piparipulla kirjoitti...

@mama: Kiitos! Toivottavasti maistuu hyvältä sinullekin :)

@ArjaMarja: Aww kiitos! Tämä risotto on tosi helppo tehdä, pitää vain sekoita ja sekoita koko ajan.

Girl of the blog kirjoitti...

Siis sammakkorisotto on myös olemassa???

risotot ovat ihania =)

Piparipulla kirjoitti...

Kyllä, sammakkorisotto on perinteinen risotto, mutta en koskaan syönyt sitä. Sinihomejuustorisotto on parempi :P

mama kirjoitti...

No niin! Kokeiltu on ja erinomaisen hyväksi todettu :D

Piparipulla kirjoitti...

@mama: hienoa että sinulle onnistui! :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Piparipulla :: Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino