A good cup of coffee

lauantai 17. maaliskuuta 2012

Suomessa asuessani, joka päivä huomaan monia eroja Italian ja Suomen ruokakulttuurien välillä. Ne ovat pieniä asioita, jotka tekevät molemmat ruokakulttuurit mieleenkiintoiseksi ja rikkaaksi. Koska minun mielestäni ruoka on sydämen asia, ja kertoo paljon maan sielusta ja historiasta.

Ensimmäinen aihe josta haluan kirjoittaa on erittäin tarkeä asia italialaisille sekä suomalaisille: kahvi.Tykkään suomalaisesta pannukahvista! Se on tosi hyvä. Alussa se oli kuitenkin vähän outoa laittaa mukiin niin paljon mietoa kahvia, mutta sopeuduin asiaan nopeasti.

Kaikki tietävät että italialaisen kahvin maku on aika vahva, mutta myös kahvin keittäminen on erilainen kuin Suomessa. Me emme käytä samanlaista kahvinketintä. Vaikka italialasta kahvia yleensä kutsutaan espressoksi, espressoa on tarjolla pelkästään kahviloissa (meidän "bar", jossa voit juoda kahvia, olutta, liköörejä ja syödä leivonnaisia tai voileipiä). Harvoin italialaisilla on espresso kahvinkeitin kotona, joten me käytämme "caffettiera" tai "moka" laitetta, jonka laitetaan suoraan hellan päälle. Sieltä tulee ihana voimakas kahvi, mutta ei niin paksu kuten baarin espresso.

minun caffettiera :)

Mutta mielestäni moka on parempi kuin espresso. En koskaan tykkänyt espressosta paljon koska se on liian pieni! En haluaa eurolla kahta pisaraa kahvia kuppiin. Ai niin... puhutaan hinnoista. Italiassa nykyään espresso kahvi baarissa maksaa euron (totta kai, riippu missä kaupungissa olet), Mikkelissä olen nähnyt 3 euroa yhdestä espressosta... se on kamalan kallista!!!

Kahvikulttuurin ero näkee myös kahvilassa. Italian baarissa ei voi kaada itse kahvia kuppiin, vaan tarjoilija ("barista") antaa sinulle kahvin valmiina juotavaksi. Ja ei tarvitse sanoa "espresso" sanaa ollenkaan, koska "caffé" sana baarissa tarkoittaa automaattisesti espressoa. Voit kuitenkin selittää millainen kahvi haluat, jos normaali kahvi ei kelpaa.

Meillä on monta vaihtoehtoa erilaisiin tarpeisiin:
  • ristretto eli tiivis: vielä lyhyempi ja voimakkampi kuin tavallinen kahvi
  • doppio eli tupla: tupla espresso
  • lungo eli pitkä: pieni määrä kuumaa vettä on lisätty ja kahvi melkein täyttää kupin
  • macchiato: pieni määrä kuumaa maitoa on lisätty
  • corretto: pieni määrä likööriä on lisätty, asiakas päättää (corretto cognac:lla, grappalla jne)
  • decaffeinato: kofeiiniton
  • d'orzo: ohrakahvi
  • con panna: kermavaahtoa on lisätty kahvin päälle
  • freddo: kylmä kahvi
  • americano: amerikkalainen kahvi
Kuten te näette, kahvin tilaaminen voi olla monimutkaista ja nämä ovat (hauskoja) esimerkkejä:
- ristretto macchiato caldo
- decaffeinato bollente poca schiuma
- molto lungo tiepido in tazza grande
- caffe d'orzo macchiato freddo doppio zucchero
- americano corretto grappa con latte doppia panna tazza a parte

Minun pitää myös varoittaa että baarissa pitää ensin maksaa kassalla ja ottaa kuitin, sen jälkeen mennä tiskille kertomaan tarjoilijalle mitä haluat tilata näyttämällä kuittia. Usein se on vaikeaa koska me italialaiset emme osaa jonottaa ja me vain seisomme isossa kaoottisessa pallossa tiskin edessä (no, taistelemalla pääset eteenpäin).
Ja kun vihdoinkin saat kahvin, ei saa tehdä kuin Suomessa ja mennä istumaan rauhassa, koska Italiassa kahvi on juotava tiskillä muiden asiakkaiden vieressä. Jos haluat nauttia kahvia istumalla pöydän ääressä, pitää ensin istua ja tarjoilija tulee ottamaan tilauksesi... ja totta kai maksat enemmän.

Mieheni sanoo:
"Italiassa kahvin juominen baarissa on kuin auton tankaamista; se on vain toimitus jossa saadaan lisää energiaa".

Italia ja Suomi nauttivat kahvia omalla tavallaan! :)

13 kommenttia:

Timi kirjoitti...

Rakastan italialaista kahvia!! Olin ennen täällä Turussa italialaisessa kahvilassa töissä ja join parasta kahvia ikinä :)

Brain kirjoitti...

Luin tämän samalla kuin join kahvia, mmmm :) Pari vuotta sitten halusin ostaa semmosen "caffettiera" laitteen (suomeksi kai "mutteripannu"), kun näin että niitä myydään eri kokoisina (mun mielestä pieni, kahdelle kupille tarkoitettu oli vaan niiiin söpö!), mutta se jostain syystä jäi ostamatta. Ehkä vielä joku päivä :)

Piparipulla kirjoitti...

@Timi: Kyllä se on tosi hyvä!

@Brain: kuvassa on minun caffettiera, se on aika pieni, kahdelle kupille tarkoitettu. On tiedä löytyykö caffettieran kahvia suomalaisista kaupoista.

Girl of the blog kirjoitti...

Italialainen kahvi ja kahvilakulttuuri ovat molemmat niin ihania. Erityisesti Milanossa tuo jäi mieleen päällimmäisenä. Kaipaan kamalasti sitä oikeaa lattea, jota Suomesta ei saa... :( (kuka on oikeasti keksinyt laittaa Suomessa latteen vain yhden espresson??) =D

Voisula kirjoitti...

Kiitos! Se on mielenkiintoinen postaus. Meillä on kotona italialainen DeLonghi espressokeitin/kahvikeitin. Joskus ostamme italialaisia kahvipapuja, mutta ne ovat kamalan kalliita täällä. Käytämme enemmän Pauligin papuja. Mielestäni tämä keitin tekee hyvää kahvia ja voi valmistaa eri kahvivaihtoehtoja. Kysymys kuuluu: käyttävätkö italialaiset sellaisia keittimiä kotona? Me emme osa enää elää ilman oma DeLonghi’a.

Piparipulla kirjoitti...

@Girl of the blog: tarkoitatko "caffelatte"? Koska "latte" on pelkästään lasi maitoa :P

@Voisula: kyllä, myös italialaiset käyttävät espressokeittimiä kotona, mutta ei niin usein kuin moka (caffettiera). Meilläkin Milanossa oli espressokeitin vuosia sitten... mutta me emme ostaneet kahvipapuja, vaan käytimme normaalia jauhetta.
Ehkä sinäkin voit ostaa jauhetta, se ei tule niin kalliiksi kuin papuja!

Girl of the blog kirjoitti...

Joo, just caffelatte =) Italiassa muistan aina sanoa caffen siihen eteen, mutta Portugalissa sain joskus vain lasin lämmintä maitoa. =)

Kiti kirjoitti...

Omassa keittiössäni on ollut jo pitkään käytössä DeLonghi Dolce Gusto-kapselikeitin, tulee nopeasti todella hyvää kahvia! Valitettavasti tulee vaan melko kalliiksi...

Piparipulla kirjoitti...

@Girl of the blog: ai niin, ok :) Caffelatte on ihana, aina juon ison kulhon caffelatte aamulla kotona Milanossa :P

@Kiti: varmasti se tulee kalliiksi! Suosittelen moka laitetta, se tekee hyvää kahvia (vaikka ei niin paksu kuin espresso).

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Hauskasti sanottu siitä jonottamisesta:) Näitä sinun juttuja lukiessa tulee aina hyvälle tuulelle. Minulla on kanssa tuollainen samanlainen italialainen keitin. En tosin sitä juuri käytä, muutoin kuin tiramisua tehdessä, kun mun kroppa ei jostain syystä oikein kestä kahvia. Tykkäisin kyllä juoda kahvia, se on hyvää.

Piparipulla kirjoitti...

@Ankerias Vipunen: kiitos, mutta valitettavasti se on totta... italialaiset ovat mukavia ja hauskoja ihmisiä mutta me emme ole järjestelmällisiä kuin suomalaiset!

Milma kirjoitti...

Kiva postaus tämä, mielenkiintoinen :)

Piparipulla kirjoitti...

@Milma: kiitos paljon!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Piparipulla :: Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino