Bentovinkit ja bento #7

sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

Millaisia ruokia laitetaan bentoon?
Voit laittaa mitä haluat, mutta kun japanilaiset bentot eivät sovi mikroon, on parempi täyttää niitä kylminä syötävinä aineksilla. Jos sinulla on mikron kestävä eväsrasia, kuten Tupperware, voit laittaa vaikka keittoa! :)Tässä kuvassa bentossa on salaattipedillä autonmuotoinen keitetty kananmuna, lihapullia, kurkkuviipaleita, babyporkkanoita ja yksi Babybel juusto.


Seuravissa ovat pieniä ehdotuksia benton tekemistä varten:
  • perinteinen bento on yleensä täytetty puoliksi tai 1/3 riisillä, pastalla, nuudeleilla tai perunoilla ja loput lihalla/kalalla ja vihanneksilla/hedelmillä.
  • käytä vihanneksia! Vihannekset eivät ole vain terveellisiä, ne antavat ihanasti väriä bentoon ja pitävät ainekset tiiviinä. Esim. voit käyttää salaattia muiden aineksien petinä tai erottimena. Voit laittaa babyporkkanoita, kirsikkatomaatteja, kurkku- ja paprikaviipaleita, herneitä, maissia rakojen täytteenä joten ainekset eivät sekoitu keskenään koulu- tai työmatkalla.
  • bentoon sopivat hyvin myös keitetyt kananmunat, nakit, pienet voileivät, omeletit, mozzarellapallot, juustopalat (esim. Babybel minijuustot ovat tosi käteviä ja herkullisia!), kinkkusiivut.
  • ei tarvitse ostaa aineksia pelkästään bentoa varten, vaan voit käyttää tähteitä. Kun laitat päivän ruokaa, ajattele tehdä ylimääräistä evääksi. Voit laittaa tähteet suoraan bentoboksiin ja sitten jääkaappiin seuraavalle päivälle.
  • älä laita bentoon aineksia jotka pilaantuvat helposti huonelämmössä (kuten tosi kypsiä vihanneksia/hedelmiä, majoneesia jne) ja älä jätä eväsrasiaa autoon kuumina päivinä.
  • vaikka netistä löytyy paljon taiteellisia bentoja joissa kuvataan erilaisia hahmoja joiden valmistaminen vie 3 tuntia, ne eivät ole perinteisiä bentoja (niiden nimi on "charaben") ja sinun ei tarvitse tehdä samaa isoa hommaa! Tärkeä asia on laittaa maukas, värikäs ja terveellinen eväsrasia itsellesi ja kullallesi.
  • nauti benton tekemisestä! :)

Hyvää bentoiloa!

9 kommenttia:

Tupu kirjoitti...

Ihanan raikas lautanen.

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Tämä oli valtavan mielenkiintoinen, postaus. Minun tekisi mieli tehdä kanssa tuollaisia bentoja, vaikka en ikinä kyllä osaisi noin hienoja.

Olenko muuten ymmärtänyt oikein, että japanilainen bento syödään siis yleensä huoneenlämpöisenä? Eli kun benton ottaa aamulla jääkaapista mukaan, niin sitä ei laiteta enää työpaikan jääkaappiin?

Niin ja todella kauniin benton olit tehnyt taas!

nynneli kirjoitti...

ihanan näköistä! en ollut aikaisemmin kuullut bentosta ennen kuin luin siitä blogistasi. olenkohan itsekin tehnyt ns. bentoja kun laittanut itselleni eväsrasiaan hyvää syötävää nätisti? eikö se periaatteessa sitä ole vaikkei noita kananmuna-autoja yms. muita tekisikään? ja nuo Babybel-juustot! tutustuin niihin Kanadassa ja kun löysin niitä myös täältä Suomesta, olin todella tyytyväinen. Parhaita. :)

BarbaraR kirjoitti...

Non te l'ho mai chiesto, ma questi poi li mangi tu ? Certo rispetto al solito panino sono tutta una altra cosa :)

Kipakka kirjoitti...

Hei!
Jälleen tosi hauskan näköinen bento!
Blogissani on myös haaste sinulle...
Tarkoituksena on siis listata 5 ruokablogia, joilla on alle 200 lukijaa. Listasin blogisi omalle listalleni. :)

Voisula kirjoitti...

Hei, saako kysyä, kenelle teet bentorasioita? Itselle? Puolisolle? Postauksia varten? Ne ovat suloisia. Minä kasaan vaan salaattia omaan eväsrasiaan, se on siinä.

Piparipulla kirjoitti...

@Tupu: Kiitos :)

@Herra Vipunen: Hyvää että postaukseni on mielenkiintoinen! Toivottavasti antaa teille apua ja ideoita.

Kyllä, yleensä japanilainen bento syödään huoneenlämpöisenä. Usein rasia sisältää riisiä ja tiedät että se syödään kylmänä (kuten sushi ja onigiri).
Ehkä töissä heillä ei ole mikroa. Koulussa opiskelijat eivät saa ruokaa ilmaiseksi kuten Suomessa, heidän pitää siis ostaa ruokalasta tai äidit laittavat heille bentoja.

Kun sinä saavut työpaikalle, voit laittaa benton vielä jääkaappiin ja ottaa sieltä pois vähän ennen ruokataukoa :)

@nynneli: kyllä sinäkin teit bentoja! Bento on vain japanilainen sana, joka tarkoittaa "eväsrasia". Ei tarvitse laittaa aasialaista ruokaa tai autonmuotoisia kananmunia benton tekemistä varten. Tarkein asia on että benton pitäisi olla nätti... japanilaiset rakastavat estetiikkaa.

@Barbara: sí li mangio tutti io! XD Ho iniziato a farli soprattutto perché ero stanca di panini (non troppo sani) e il cibo alla mensa del lavoro costava troppo!

@Kipakka: kiitos, tulen katsomaan!

@Voisula: teen kaikki bentot itselleni. Kun olin töissä, otin niitä mukaani evääksi. Olin kyllästynyt voileipiin ja ruokalan lounas oli liian kallis :P

Eva kirjoitti...

Heippa!

Kiitos vierailustasi blogissani :). Minäkään en tiennyt bentoista mitään ennen kuin luin siitä blogistasi :D. Tosi hauskoja!

Piparipulla kirjoitti...

Moi Eva, kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Piparipulla :: Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino