Herkkutattirisotto

torstai 23. helmikuuta 2012

Risotto, ihana risotto!

Italiassa usein laitetaan risottoa lihan kanssa mutta myös pelkästään vihanneksilla. Yksi niitä on risotto ai funghi porcini, eli herkkutattirisotto. Se on tietenkin syksyinen ruoka, mutta myynnissä olevista kuivasienipusseista sen voi tehdä kesälläkin! Ja se on niin hyvä!


Risoton teko on helppoa, mutta se on hidas prosessi joka vie aikaa ja vaatii huomiota. Risottoa ei sa jättää kiehumaan itsekseen ja mennä katsomaan TV:ta, vaan pitää sekoittaa ja sekoittaa uudestaan, laittaa välillä lientä ja sekoittaa lisää. Pitää olla myös karsivallinen ja odottaa että koko neste on imeytynyt ennen kuin lisää lientä.

Usein näen lehdissä tai netissä risottoreseptejä jotka eivät sisällä lientä ja koko juttu kestää vain 15 minuuttia... se ei ole oikea risotto! Se on normaali keitetty riisi :D


Ennen valmistusta:
Pese kuivatut sienet kylmällä vedellä, jotta multa lähtee pois. Liota sieniä ennen käyttöä, käytä liotusvettä sen verran, että sienet peittyvät. Anna olla noin 20 minuuttia (tai seuraa pakkauksen ohjeita).

Ainekset (2 annosta):
200 g risottoriisiä (itse aina käytän Risella Risottoriisiä)
n. 50 g kuivattuja herkkutatteja
1 kasvisliemikuutio (tai lihaliemikuutio jos haluat vahvemman maun)
1 pilkottu sipuli
1/2 lasillista valkoviiniä (halutessasi)
rypsiöljyä tai oliiviöljyä
suola & pippuri
parmesaanijuustoa

Valmistus:
Kiehauta vesi kattilassa ja lisää veteen liemikuutio.
Kuumenna pinnoitetussa kattilassa öljy, lisää sipulit kuullottumaan. Mittaa joukkoon riisi. Sekoita ja anna riisien kuullottua pari minuuttia. Jos haluat, kaada nyt valkoviini kattilaan koko ajan sekoittaen. Lisää sitten sienet.
Lisää lientä sen verran että riisi peittyy ja sekoita. Lisää noin 1 dl kiehuvaa lientä kerrallaan risottoon. Kun neste on imeytynyt, lisää taas noin 1 dl lientä, jatka kunnes kaikki neste on käytetty ja riisi on juuri ja juuri kypsää. Aikaa kuluu noin 20 minuuttia.
Tarkista maku. Mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele pinnalle raastettua parmesaanijuustoa ja halutessasi hakattua persiljaa.

Buon appetito! Hyvää ruokahalua!

8 kommenttia:

Heidi kirjoitti...

Vaikuttaa tosi herkulliselle! Risottoa pitäis kokeilla, sillä en muista koskaan kokeilleeni oikeaa risottoa, vain lapsena sitä "keitettyä riisiä" ;)

Girl of the blog kirjoitti...

Näyttää todella hyvältä! Olen joskus uskaltautunut risoton teon aikana pois hellan ääreltä - tosin vain hetkeksi =)

BarbaraR kirjoitti...

Brava Ale, dillo che per fare il risotto ci vuole santa pazienza :) I funghi secchi li hai fatti tu ? Noi quest'estate non ne abbiamo trovati tanti di porcini.

Piparipulla kirjoitti...

@Heidi: Kiitoksia, kokeile vaan se on ihana ruoka!

@Girl of the blog: Kiitos! Kyllä voit mennä hellan ääreltä pois muutamia minuuttia :P

@Barbara: Hahaha vero?? No i funghi me li ha mandati mia mamma da Milano, mi fa pacchi di cibarie italiane ogni tanto XD

Mimosa kirjoitti...

Nam! Näyttää niiiin herkulliselta! Tällaista munkin on pakko saada :-)

Piparipulla kirjoitti...

@Mimosa: hieno että joku tykkää :D

vilijaana kirjoitti...

tekisi mieli kokeilla tätäkin,en ole risottoa koskaan tehnyt,siis oikeaa risottoa,sellaista ''suomalaista''kyllä joskus =)

Piparipulla kirjoitti...

@vilijaana: kokeile vaan, risoton maku on tosi erilainen kuin normaali keitetty riisi, suosittelen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Piparipulla :: Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino