Pasta bolognese minun tapaan

sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Yksi meidän suosikki pasta on pasta bolognese, eli ragú.

"Ragú" sanana tarkoittaa yleinen kastike jossa on lihaa ja käytetään ruuan kanssa, Italiassa yleensä pastan kanssa. Siten ragú voi olla erityyppinen: ragú bolognese, ragú napoletano jne. Mutta kun puhutaan puhekielellä me emme ajattele niin, vaan ragú ja bolognese kastike tarkoittavat samaa :)

Vaikka on olemassa perinteinen bolognese kastikkeen resepti, kaikki laittavat ragun omalla tavalla ja omaan maun mukaan. Niin minäkin :D
Yksi hyvä puoli on että bolognese kastikkeeseen sopivat erilaiset ainekset ja vaikkapa jääkaapista löytyvät tähteet. Tärkeä asia on että kastike sisältää tomattikastiketta ja jauhelihaa (vaikka on myös vegetaarisia versioita).

Kun huomasin että jääkapissa oli vielä käyttämättä puoli pakettia kevytjauhelihaa, 1 herkkusieni, 2 porkkanaa päätin tehdä ragú :)


Ainekset (2 annosta):
200 g kevytjauhelihaa
200 g pastaa (itse käytin Rigatone pastaa)
400 g tomaattimurskaa tai paseerattua
1-2 isoa herkkusieniä
2 porkkanaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynssi
rypsiöljyä (tai oliiviöljyä)
parmesaanijuustoa
suola & pippuri

Valmistus:
Pese ja viipaloi sienet. Pese, kuori ja raasta porkkana.
Paista silputtu sipuli ja valkosipuli öljytyssä paistinpannussa/kattilassa, kunnes ne ovat hieman kypsentyneet, lisää sienet, sekoita ja anna paistua muutama minuutti kannen alla miedöllä lämmöllä. Mausta suolalla ja pippurilla.
Lisää jauheliha, murskaa se haarukalla ja sekoita joukkoon. Mausta vielä suolalla aina sekoittaen.
Lisää tomaattikastike ja porkkana. Sekoita hyvin. Anna kastikkeen kehittyä hitaasti kannen alla pienellä lämmöllä (1 tai 2) kunnes liha on imenyt kastiketta ja ragú on tarpeeksi tiivis. Tavallisesti minulla kuluu noin 2 tuntia.
Välillä sekoita ja lisää suolaa ja pippuria oman maun mukaan.
Keitä pasta kiehuvassa suolavedessä. Kun pasta on al dente, sekoita se kastikkeen kanssa.
Ripottele pinnalle parmesaanijuustoa.

Buon appetito! Hyvää ruokahalua! 

5 kommenttia:

BarbaraR kirjoitti...

Ciao, sono italiana e ho un blog (ma non di cucina). La storia e'un po' lunga...ma la puoi vedere da sola.

http://massimotreanniesitorna.blogspot.com/

Ps: buona la pasta al ragu' :)

R ja M kirjoitti...

Voi hyvä tavaton kun rupesi tekemään mieli pastaa! =P Nams! En edes muista kuinka monta vuotta siitä on aikaa kun viimeksi söin? Itsetehdystä pastasta puhumattakaan!

Piti vielä tulla kommentoimaan siihen hius kirjoitukseen että itsellänikin on tumman, tumman ruskeat hiukset luonnostaan ja silmät ovat lähes mustanruskeat mutta, se juuri tekee minusta kait erikoisemman näköisen?! Kaikki aina tulevatkin kyselemään onko käytössä piilolinssit ja ihmettelevät kuinka erikoinen yhtälö ruskeat silmät ja blondit hiukset! =D Aloitin vähitellen vaalentamaan ja nyt en mistään hinnasta ruskeiksi enää värjäisi mutta, toisaalta en koskaan suosittelisi kellekkään näin radikaalia muutosta! Tosiaankin rasittaa hiuksia hirmuisesti ja herkästi muuttuu pissankeltaisiksi hiukset jos punapikmenttiä!

Nyt kauppaan ostamaan pastaa! Jos onnistun niin ehdottomasti teen asiasta postauksen! =)

-R-

Piparipulla kirjoitti...

@Barbara: Ciao! Ti ho lasciato un messaggio sul tuo blog, appena ho piú tempo mi metto a leggere i tuoi numerosi posts!! :)

@RjaM: hahaha en haluaa pissankeltaiset hiukset XD Ei kiitos XD Minä näyttäisin hölmöltä blondina, kun minun ihokarvat ja kulmakarvat ovat tummia!!

BarbaraR kirjoitti...

Volevo dirti: sei coraggiosa e bravissima con il finlandese. Io dopo tutti questi anni loparlo ancora male e poco. Brava !!!

Piparipulla kirjoitti...

Ti ringrazio Barbara! Faccio del mio meglio XD
Il mio finlandese non é perfetto, anzi! Faccio ancora errori (che il mio compagno mi corregge) ma provo a scrivere in maniera costante sul blog cosí magari migliora con la pratica :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Piparipulla :: Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino