Mikä on bento?

tiistai 3. tammikuuta 2012

Olen aina ollut iso Japani fani. Rakastan melkein kaikkea Japanista: kulttuuria, taidetta, animeja (piirrettyjä elokuvia), mangaa (sarjakuvia), videopelejä, urheilua, söpöjä asioita ja tottakai ruokaa.
Pari vuotta sitten aloin kiinnostua asiasta, joka kuuluu tavalliseen japanilaiseen elämään: BENTO.

Bento on tiivis, tasapainoinen ja silmää miellyttävä ateria laatikkoon pakattuna. Bento tai Obento sana tarkoittaa eväsrasia jonka japanilaiset äidit laittavat rakkaudella heidän koululaislapsille ja töihin meneville miehille.

(Tokion rautatieasemalta ostettu Bento-laatikko, lähde: Wikipedia)

Aloitin tehdä bentoja koska se oli mielenkiintoinen japanilainen asia, mutta pian huomasin että bentolla on myös muutamia etuja:
  • Se on halpaa: syödä ruokalassa töissä tai ravintoloissa joka päivä on liian kallista, tekemällä bentoja säästät rahat helposti koska bentoon voit laittaa esimerkiksi edellisen päivän tähteet.
  • Tylsän voileivän sijaan saat ottaa mukaan ison valikoiman ruokaa ja päätät itse kuinka paljon.
  • Laittamalla ruokaa eväsrasiaan vähentää jätettä, bento on uudelleen käytettävä.
  • Koska bento on aika pieninkokoinen, annokset ovat pieniä. Hedelmät ja kasvikset ovat näppäriä kolon täytteitä tuhdimman syömisen lomassa. Joten on helppoa syödä tervelliseesti ja kohtuullisesti laskematta kaloreita.
  • Värikkäät eväslaatikot ja ruoat ovat miellyttävänpiä nirsoille lapsille.
Sen lisäksi huomasin että benton tekeminen oli rentouttavaa ja antoi minulle tosi hyvän olon :)

Usein japanilaiset luovat erittäin näyttäviä, melkein taiteellisia bentoja. Sen takia he käyttävät mitä erikoisimpia esineitä ja keittiötarvikkeita joita on vaikea löytää Suomesta. Minulla on muutamia niitä ja ne tulivat Japanista, kuten söpöt bentoboksit ja kananmunamuotit.

Mutta bentolaittoon ei tarvitse käyttää aitoja japanilaisia bentorasiaa, normaali Tupperware käy ihan hyvin. Ja itse en tee taiteellisia eväitä, vaan yritän käyttää tehokkaasti ruokaa ja tähteitä mahdollisimman nätisti. Bentoon ei tarvitse laittaa pelkästään aasialaista ruokaa, minä usein laitan tavallista pastaa tai risottoa :)

Tulossa: tekemäni bentot ja tarvikkeita.

1 kommenttia:

sari kirjoitti...

Mahtavaa!! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Piparipulla :: Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino